Cevat Abbas Gürer

Unvan

Yüzbaşı

Doğum Tarihi

1887

Ölüm Tarihi

1943

Mustafa Kemal Atatürk’ün başyaveri olan Cevat Abbas, 1887 yılında Niş’te doğdu. Mustafa Kemal ile Samsun seyahatine seçilenler ortasındaydı. Harp Okulu’nu 1908 yılında bitirdi. İtalya, Balkan ve I. Dünya Savaşlarında bulundu. Üsteğmen rütbesiyle katıldığı Çanakkale Savaşında, Mustafa Kemal, Cevat Abbas’ı buyruk subayı olarak karargâhına aldı. 1916’da yüzbaşılığa yükseldi.

16 Mayıs günü Samsun’a gitmek üzere Bandırma Vapuru’na binerken, merkezi Erzurum’da bulunan 9. Ordu Müfettişliği başyaveriydi. Cevat Abbas, Samsun’dan Erzurum’a varıncaya kadar Mustafa Kemal’in yazışma işlerini yönetti. Sivas Kongresi’nde, Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti mensuplarının Meclisi Mebusan seçimlerine girebilmeleri görüşü benimsenince Bolu’dan milletvekili seçildi ve İstanbul’a gitti. Meclisi Mebusan dağıtıldıktan sonra Ankara’ya döndü ve Birinci TBMM’ne Bolu milletvekili olarak katıldı.

Erzurum’da istifa etmesiyle son bulan askerlik hayatı, 1920’de yine başladı ve yüzbaşı rütbesiyle Kurtuluş Savaşına katıldı. Yozgat Ayaklanmasının bastırılmasında gösterdiği çalışmalarından ötürü kendisine İstiklâl Madalyası verildi. Rütbesi 1923’te binbaşılığa yükseltildi. 1924’te kurulan İş Bankasının kurucuları ve pay sahipleri ortasında Cevat Abbas da vardı.

Cevat Abbas Gürer 1941 yılına kadar milletvekilliği yaptı. Mustafa Kemal’le ilgili anılarını, Ebedi Şef Kurtarıcı Atatürk’ün Güçlü Tarihinden Birkaç Yaprak (1939) isimli kitapta topladı. 1943 yılında Yalova’da öldü.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir