Charles Darwin

Unvan

Bilim Adamı

Doğum Tarihi

1809

Ölüm Tarihi

1882

Charles Darwin 1809’da Birminhan’da hali vakti yerinde bir ailenin çocuğu olarak doğdu. 16 yaşında tıp eğitimi görmesi için Eidinburgh Üniversitesi’ne gönderildi. Lakin bu husus ilgisini çekmediği için babası ona rahip olmasını ve bu maksatla Cambridge Üniversitesi’de tahsil görmesini önerdi. Bununla birlikte Charles’i en çok ilgilendiren mevzu tabiat tarihiydi. Cambridge’de öğretim vazifelisi olan Joseph S. Henslow’la tanıştı ve daha sonra da dost oldu. Darwin, Henslow’un sayesinde Güney Amerika kıyılarına yapılan resmi keşif seyahatine katılma imkanı buldu. Yeniden bu devirde Darwin’in tabiat bilim görüşlerini etkileyen bir öteki şey de Alexander von Humboldt’un kitaplarıdır. Humboldt’un kitapları ona kendi tabiriyle “doğabiliminin soylu yapısına bir katkıda bulunmak” isteğini uyandırdı. Darwin, bu bağlamda 27 Aralık’ta başlayacak ve 5 yıl sürecek bir deniz seyahatine çıktı.

Charles Darwin, seyahat dönüşü zooloji ve jeoloji konusundaki incelemelerini ve seyahat günlüğünü yayınladı. Bütün bunlar onun kamuoyunda ün kazanmasını sağladı.

TÜRLERİN KÖKENİ

Darwin nihayet bu seyahatler ve araştırmalardan sonra temel yapıtı olan Çeşitlerin Kökeni’ni yayınladı. (1843). Bu yapıtın yazarken Darwin bilhassa Thomas Malthus’un Toplumun Gelecekteki Gelişmesine Tesirleri Açısından Nüfus Üzerine Bir Deneme yapıtından etkilenmişti. Malthus’a nazaran, bir insan yahut hayvan topluluğu, bütün bireyleri yetişkin yaşa gelir ve ürerse çok büyük bir süratle iki katına çıkabilir. Buradan hareketle de Darwin meşhur Doğal Ayıklama tezini geliştiri. Teze nazaran; “hayvan topluluklarının az çok kararlı bir nüfusu müdafaalarını, çok sayıda bireyin üreme yaşına gelmeden ölmesine bağlıdır. Lakin kendilerini hayat şartlarına yeterli uyarlayanlar üreyecek yaşa gelebilmektedir. Her şey güya hayat zorlukları üremeye yatkın bireyler ortasında bir ayıklama yapıyormuş üzere gerçekleşmektedir.

Bu ve bunun üzere bir çok argüman içeren kitap o devirde bir çok kişinin yansısını çekmişti. Bilhassa dini ve felsefi tenkitler yapıldı. Tartışmanın en can alıcı kısımlarından biri, İngiliz Bilimsel İlerleme Derneği’nin 30 Haziran 1860’ta Oxford’da toplanan yıllık oturumunda meydana geldi. Anglikan Piskoposu Samuel Wilberforce bu toplantıda Darwin’in tezine çok sert tenkitler getirdi.

Bir çok bilim adamı cinslerin evrimini kabul etmekle birlikte doğal ayıklama tezine karşı çıktılar. Felsefi karşı çıkışlar ise Darwin’in bu tezinin ırkçılığa varabilecek sonuçlar doğuracağı istikametindeydi.

Charles Darwin’in uğraş dolu hayatı 1882’de sona erdi. Geliştirdiği kuramlar hala günümüzde tartışılmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir